Kako pripravimo ingverjev čaj?

Ingvarjev čaj

Ingverjev čaj ima pomirjajoč in blažilen okus z rahlo pekočim priokusom, ki vas ohranja budne in pomirjene. Ingver se navadno uporablja za pomirjanje želodčnih težav, lajšanje slabosti zaradi vožnje ali odpravljanje simptomov prehlada. Nadvse je uporaben tudi da vas pogreje, če vam je hladno (stimulira hladne roke in noge). Poznan je kot »grelno zelišče«. Ingver je znan po tem, da vas lahko obvaruje prehlada ali celo pripomore k hitrejšemu okrevanju.

Za ingverjev čaj potrebujete:

Ingverjev čaj

  • Svežo ingverjevo korenino
  • 3 skodelice vrele vode
  • Med, melaso ali rjavi sladkor kot sladilo (če želite)
  • Jabolko ali limona za izboljšanje okusa (če želite)

Najprej ingver dobro operite. Olupite ga in narežite na tanke, majhne kolobarje. Če ste ingver res dobro oprali, ga ni potrebno olupiti. Ne zrežite cele korenine, temveč narežite približno 10 kolobarjev. Na skodelico vode se priporoča približno 3 rezine svežega ingverja.

Zavrite vodo.

V vrelo vodo dodajte narezan ingver in ga kuhljajte 15 – 20 minut, da vaše stanovanje napolni pomirjajoč vonj po ingverju. Odstranite z ognja in pustite počivati 5 minut.

Če ste vodo pogreli v kotličku, lahko denete narezane kolobarje ingverja v kozico, prelijete z vrelo vodo in pustite pokrito počivati 10 – 15 minut.
Ingver lahko tudi nastrgate, vstavite v čajno jajčko, vstavite v skodelico, prelijete z vrelo vodo , dobro pokrijete in pustite namakati 15 minut.

Ingverjev čaj precedite. Po želji ga posladkajte z medom, melaso ali rjavim sladkorjem. Nekaterim morda ni všeč premočan ingverjev okus, zato ingverjevemu čaju dodajo še jabolko ali limono. Pijete ga lahko vročega, toplega ali hladnega. Ne pijte ga prepozno zvečer, saj vam lahko krati spanec.

Uživajte v svoji skodelici odličnega ingverjevega čaja.