Pražen krompir

Pražen krompir

Pražen krompir je pomemben del slovenjske kulinarike, saj velja za najbolj priljubljeno jed iz krompirja. Priča popularnosti te jedi se kaže tudi s številnimi ljubitelji, ki so ustanovili celo društvo ljubiteljev praženega krompirja. Člani društva se redno srečujejo in celo tekmujejo v pripravi najboljšega praženega krompirja. Ker je priprava praženega krompirja precej enostavna, se lahko priprave loti tudi kakšem manj izkušen kuhar.

Recept za pražen krompir je sila enostaven. Čeprav obstajajo številne različice, se bom tokrat lotil najbolj osnovne oblike, ki jo lahko pripravi vsak nedeljski kuhar. Pa poglejmo najprej kaj sploh potrebujemo.
Pražen krompir
Za 5 lačnih ust potrebujemo:

  • 1kg krompirja
  • 5 dag masti
  • 10 dag čebule
  • sol, poper,
  • malo mesne juhe

A ni lepo videti, da potrebujemo le malo sestavin za dober pražen krompir? Tako kot pri skoraj vsakem receptu za katerekoli jedi iz krompirja, najprej pričnemo s pranjem in kuhanjem krompirja. Izberemo nekaj približno enako velikih krompirjem in jih operemo (ne še lupit). Opran krompir dam kuhati v slano vodo in ga kuham tako dolgo, da postane mehak. To preizkusimo z vilico. Če se le ta lepo zapiči, potem je dovolj mehak.

Ko je krompir kuhan, ga še mlačnega olupimo in narežemo na kolobarje. Na maščobi prepražimo čebulo in dodamo narezan krompir. Vse skupaj po potrebi še malo dosolimo in popopramo. Nikar ne pozabiti vse skupaj dobro mešati, saj se lahko kaj hitro prižge. Ko postane čebula že lepo rjava, vse skupaj zalijemo z malo mesne juhe in ponovno malo pomešamo. In tako je pražen krompir pripravljen.

Namig: Namesto masti lahko uporabite tudi zaseko, pri praženju čebule pa še malo na koščke narezane slanine. Vse skupaj bo dodalo še malo vonja po prekajanem mesu.