Preprosti recept za pasulj

Pasulj

Pasulj je taka jed, ki jo imajo ljubitelji fižola zelo radi. Lahko ga kuhate zelo dolgo, lahko pa ga pripravite že v 20-tih minutah. Ker me vedno priganja čas, doma pri nas kuhamo pasulj po hitrem postopku. A to ne pomeni, da pasulj ni dober.

Recept za pasulj za 4 ljudi potrebuje:

Recept za pasulj

  • Fižol iz konzerve – cca 5 konzerv (malih)
  • Kranjsko klobaso – 1 par (lahko tudi več)
  • Maščobo – cca 2 žlici
  • Sesekljan česen – 2 stroka
  • Moko – cca 2 žlici
  • Rdečo papriko v prahu – 1 mala žlička
  • Lovorjev list
  • Sol, poper

Konzerve odprem in fižol (s tekočino vred) prelijem v lonec. Dodam še klobaso in lovorjev list. Ko jed zavre, na mali vročini vse skupaj kuham še cca 10 minut.
Medtem časom naredim prežganje. V ponev vlijem maščobo. Ko se segreje (ne preveč), dodam sesekljan česen in takoj ko česen zadiši (ne sme porjaveti), dodam moko in ob stalnem mešanju malo še popražim. Dodam rdečo papriko, pražim še slabo minuto in prežganje odstavim z ognja.

Klobaso odstranim iz fižola in jo narežem na kolesca. Vrelemu fižolu ob mešanju dodam še prežganje, dobro premešam, dodam narezano klobaso in vse skupaj ponovno premešam. Po potrebi še solim in popram.

Ko vse skupaj zavre, kuham še kakšno minuto in jed je gotova.

Pasulj nadevam na krožnike in ponudim s črnim kruhom.

Naj vam tekne!

Nasvet:

  • Če boste kuhali pasulj iz surovega fižola, potem je pametno fižol preko noči namočiti v vodo. Na tak način se bo velik prej skuhan.
  • Namesto kranjske klobase, lahko vzamete tudi katero izmed drugih klobas. Lahko pa vzamete tudi dimljena in obrana svinjska rebra. Malo okusa po dimljenem mesu je pri pasulju zelo dobrodošlo.
  • Gostoto pasulja si regulirajte sami, glede na to, kako gostega bi radi imeli. Če želite imeti bolj gostega, dodajte malo več prežganja, če pa se vam zdi, da je pasulj že pregosti, dodajte malo vode.
  • Če imate radi malo pekoč pasulj, mu lahko dodate malo kajenskega popra, prav rad ima tudi kurkumo in celo malo ingverja v prahu. Vendar bodite pozorni pri doziranju teh začimb, ker so zelo močnega okusa.

Če vam ta recept za pasulj ne odgovarja, lahko poskusite tega.