Recept za pasulj

Recept za pasulj

Pasulj je tradicionalna srbska jed, ki pa je popularna tudi pri nas. Kljub reku “enostavno kot paslulj”, pa recept za pasulj le ni tako zelo enostaven. Vendar je dovolj enostaven, da ga lahko skuha vsak z vsaj malo volje in veselja do kuhanja.

Dober recept za pasulj je skrivnost vsakega kuharskega mojstra posebaj. Vsak mojster za pasulj doda svoj preobrat receptu. Osnovni recept za pasulj pa je napisan spodaj. Svoj posebni preobrat pa lahko dodate sami.

Ta recept za pasulj je namenjen za kuhanje za 4-5 oseb in vsebuje naslednje sestavine:

Pasulj

  • 40 dag belega fižola
  • 40-50 dag reberc ali kranjskih klobas
  • Eno veliko čebulo
  • Tri rdeče paprike
  • En korenček
  • Peteršiljevo korenino
  • Košček gomolja zelene
  • Par žlic paradižnikove mezge
  • Sladko papriko v prahu
  • Česen in sol,poper
  • Žlico masti

Recept za pasulj je sicer precej enostaven, vendar se delo prične že dan prej. Čez noč pustimo v vodi namakat bel fižol, da se dobro napije vode. Naslednji dan ta fižol skupaj z vodo damo kuhati in pustimo, da počasi zavre. Ko zavre, mu dodamo na kose narezane reberca oz. kranjsko klobaso, narezan korenček in gomolj zelene, peteržilov koren in na kocko narezano papriko.

Medtem, ko čakamo, da se vse skupaj zmehča, lahko naredimo prižganje. V ločeni posodi prepražimo sesekljano čebulo. Ko čebula postane rumenkasta, dodamo strt česen, paradižnikovo mezgo in papriko v prahu. Dolijemo malo vode in dobro premešamo. Vse skupaj prilijemo fižolu in po potrebi dosolimo in popopramo. Pasulj kuhamo še cca. 20 minut in pasulj je kuhan. Pa rečte, da ta recept za pasulj ni enostaven.

Nasveti: Pasulj je dobro kuhati v večjih količinah (cca 10 litrov ali več) in če imate možnost, ga kuhajte v kotlju. To sicer ne doda veliko okusu, doda pa veliko samo izkušnji kuhanja pasulja. Če uporabljate star fižol (leto ali več), ga prej čez noč obvezno namakajte. Mlad fižol ne potrebujete namakat. Prav tako se skuha veliko prej. Če pasulja ne boste pojedli isti dan, vas naj ne bo strah pasulj pogreti tudi naslednji dan. Takrat zna biti še boljši.