Recept za Pire krompir

Pire krompir

Recept za pire krompir je res sila enostaven. Potrebujemo le malo sestavin, ki pa jih najdemo v vsakem domu.

Za 4 lačne uste potrebujemo le:

Pire krompir

  • 5-6 velikih krompirjev
  • Malo masla ali margarine
  • Malo mleka

Tako kot večina jedi iz krompirja, se tudi pire krompir začne z malo manj prijetnim opravilom – umivanje in lupljenje krompirja. Ko krompir umijemo in olupimo, ga razrežemo na malo večje kose in ga damo kuhati v slano vodo. Ko voda zavre pustimo, da krompir vreje na zmernem ognju še približno 20 minut. Krompir mora postati mehak, da je kuhan. To lahko preverimo tako, da zapičimo vilico v kropir in če je mehak in se vilica lepo zapiči, potem imamo lepo kuhan krompir.

Najprej iz lonca odlijemo vodo. To najlažje naredimo tako, da pokrijemo lonec s pokrovko, jo malo zamaknemo in v umivalnik odlijemo vso odvečno vodo. Sedaj dodamo krompirju približno 2 žlici masla ali lahke margarine (če vas skrbi zdravje, lahko tudi brez masla ali margarine). Dodamo še malo mleka (začnemo z cca 1dl) in vse skupaj dobro pretlačimo. Bolj leni ali fizično nemočni lahko tudi vse skupaj zmiksajo v mikserju ali pa uporabijo palični mešalnik. Če bo pire pregrob, lahko še vedno dodate še malo mleka. Namesto mleka pa lahko uporabite tudi kislo smetano.

Če želite pire krompir še malo popestriti, mu lahko dodate še malo kuhanega korenčka ali brokoli. Pravzaprav je dobra vsaka kuhana zelenjava. Tisti, ki nimate težav s holesterolom, pa lahko dodate tudi nekaj sveže spuščenih ocvirkov. Če pa bi radi popestrili vaš pire krompir, pa si pripravite špinačni pire krompir.