Recept za pražena jetrca

Pražena jeterca

Pražena jetrca so tisti del drobovine, ki ga eni zelo radi jedo, drugi pa ne smejo niti slišati zanje. Sama osebno jih imam zelo rada, vendar ne prepogosto. Trikrat do štirikrat na leto je čisto dovolj.

Pražena jetercaKer so jetra hitro pokvarljiva, jih kupim samo v primeru, da so res sveža.

Za pražena jetrca potrebujem:

  • Jetra (telečja ali svinjska) – cca ½ kg
  • Na tanko narezano čebulo – 2-3 kom (čebule ni nikoli preveč)
  • Maščobo – 2 žlici
  • Lovorjev list
  • Sol
  • Poper

Jetra najprej dobro operem in jih popivnam z papirnato brisačo. Vzamem najostrejši nož in jetra narežem na res tanke rezinice.

Na segreti maščobi najprej zlato porjavim čebulo, nato dodam jetrca in lovorjev list. Vse skupaj na najvišji temperaturi pražim toliko časa, da jetrca spremenijo barvo. Ponev odstranim z ognja, jetrca solim in popram. Dobro premešam in jetrca takoj ponudim.

Zraven postrežem krompir v kosih in skledo zelene ali mešane solate.

Pri pripravi jetrc pazite, da jih ne boste pražili predolgo in da jih boste solili in poprali tik predno jih boste postregli. Kajti v nasprotnem primeru, bodo jetrca postala trda in ne bodo okusna.