Zelenjavna juha

Zelenjavna juha

Zelenjavna juha je lahka in super zdrava juhica. Primerna je tako za zimske dni, za krepčanje zdravja, kot tudi za poletne dni, ko si želimo bolj lahke hrane. Pripravimo jo lahko z našo priljubljeno mešano zelenjavo narezano na koščke ali pa jo spasiramo in dodamo malo kisle smetane in ven dobimo kremno zelenjavno juho. Za tiste, ki pa ne morete brez mesa, pa lahko dodate tuhaj nekaj malih koščkov piščančjega mesa.

Zelenjavna juha ne potrebuje kuharskega velemojstra za pripravo. Pa poglejmo kaj potrebujemo kaj vsebuje dobra zelenjavna juha.

Za 4 osebe potrebujemo:

Juha iz zelenjave

  • 15 dag korenja
  • 6-8 dag peteršiljeve korenine
  • 15 dag zelene paprike
  • 25 dag cvetače
  • 25 dag graha iz konzerve
  • 30 dag paradižnika
  • 10 dag zelene
  • 2 čebuli
  • 6 strokov česna
  • Malo olja
  • Malo moke
  • Peteršilj
  • Sol
  • Poper

Pa začnimo z našo kuharsko velemojstrovino. Nobena velemojstrovina pa ne nastane brez napornega dela. V tem primeru je to rezanje zelenjave na male koščke. Nikar je ne pozabite najprej dobro umiti. Česen, čebulo in peteršilj pa seveda ne narežemo na koščke ampak sesekljamo.

Na dobro segretem olju najprej prepražemo sesekljano čebulo. Ko čebula malo porumeni dodamo še ostalo zelenjavo (razen graha). Ko zelenjava malo upade, prilijemo malo vode, pokrijemo in jo dušimo. Ko bo vsa voda izhlapela, vse skupaj malo pomokamo in pražimo še naprej. Dodamo malo vrele vode, posolimo in popopramo.

V vodo damo kuhat grah in počakamo, da zavreje. V vodo dodamo praženo zelenjavo in vse skupaj kuhamo še kakšnih 15 minut. In tako je zelenjavna juha gotova. Juha se lahko izboljša z malo kisle smetane ali v mleku prežveklanem jajcem. Pa dober tek vam želim.